Tajemství lodních deníků

22.8.2019
Citace:
Axel J.Schweiger et al., Arctic Sea Ice Volume Variability over 1901–2010: A Model-Based Reconstruction, 2019, J. Climate, 32, 4731–4752, https://doi.org/10.1175/JCLI-D-19-0008.1
Zdroj
Stránky z lodního deníku U.S.Coast Guard ship Bear z 18.července 1915, kdy plula Beaufortovým mořem podél okraje ledového pole, foto National Archives.

Zajímavé informace můžeme najít ve starých lodních denících. Záznamy plavidel Pobřežní stráže Spojených států, které pluly v minulém století v arktických vodách, obsahují informace o rozsahu ledového příkrovu severu, byť v poněkud zašifrované podobě. „V lodních denících důstojníci vždy zaznamenávají situaci, v níž se nacházejí. Poskytují tak hodinová pozorování mořského ledu v určité době a místě. Pokud byla loď na volném moři, v lodním deníku bychom četli „plnou parou vpřed“ nebo „v pohybu“. Když loď potkávala plovoucí led, důstojník mohl zapsat „plavba různými kurzy a rychlostmi“. To znamená, že loď pluje polem ledových ker. Když se ocitli uvězněni v ledovém sevření, v deníku bychom mohli číst „zablokována““, upřesňuje spoluautor výzkumu Kevin R. Wood z University of Washington.

U.S.Revenue Cutter Thetis kotvící na moři poblíž King Island západně od Aljašky roku 1903, foto Coast Guard Museum Northwest. Jméno lodi bylo Thetis, Revenue Cutter je jméno organizace, z níž později vznikla Pobřežní stráž.Rozsah arktického ledu známe dobře z družicových pozorování od roku 1979. Záznamy lodních deníků pomohly rozšířit znalost z uplynulých 30 na 110 let až do počátku 20. století. V prvních čtyřech desetiletích až do roku 1940 pozorujeme teplotní výkyv, kdy rozsah ledového pokryvu z nevysvětlených důvodů setrvale klesal. Je zvláštní, že autoři výzkumu nešli ještě hlouběji do historie. Plavidla organizací, z nichž roku 1915 Pobřežní stráž Spojených států vznikla, proplouvají Arktidou od roku 1879. Výhodou je, že existují záznamy z konce 20.století se překrývající s družicovými snímky, takže obě metody měření rozsahu arktického ledu lze dobře napasovat.

 
Odeslat komentář k článku "Tajemství lodních deníků "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tajemství lodních deníků " e-mailem

Diskuse/Aktualizace